Wat is investeren met crowdfunding?

Inschrijven

Om te investeren, vermeld u eerst al uw benodigde gegevens. Daarna kunt u inschrijven op projecten, waar geld voor gevraagd wordt. Stel er is een project van een ondernemer, waarbij hij een bedrag van € 100.000,- vraagt voor de uitbreiding van zijn winkelpand. U vind het een leuk project, dus u gaat kijken wat van dit project de risico's zijn, en wat de rentevergoeding is. Alle informatie over de onderneming zijn terug te vinden en te bestuderen. 

Als u er helemaal uit bent, en u wilt investeren in deze onderneming, dan klikt u op: Investeer, u geeft aan welk bedrag u beschikbaar stelt en u geeft akkoord. Op dat moment heeft u een toezegging gedaan.

 

Betalen?

Pas nadat er voldoende inschrijvers zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te brengen, dan pas krijgt u van Waardevoorjegeld BV een mail met het verzoek zo spoedig mogelijk het toegezegde bedrag over te maken. Dit gebeurt nadat de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen voorbij is. Vanaf dat moment heeft u geinvesteerd in een onderneming. 


Rente en aflossing

Nadat de lening is uitbetaald aan de ondernemer, gaat het proces van rente en aflossing in. U krijgt periodiek de betaling van rente en aflossing teruggestort op uw rekening.


Regels

Of er aan crowdfunding regels zijn gebonden? Als u particulier investeert, wel. De volgende zaken zijn van belang om te weten.


Investeren is geen sparen!

Let u er op, dat spaargeld voor een groot deel door banken is gegarandeerd. Dat betekent, dat als een bank onverhoopt failliet gaat, dat er dan een garantieregeling is, waardoor u tot een maximum toch terug ontvangt. In het geval van investeren is dat niet zo. Wij zijn geen bank en u heeft geen garantie. U investeert in een onderneming, die ook failliet kan gaan. Dat extra risico betaalt zich dan natuurlijk wel uit in een hoger rentepercentage, dan op een spaarrekening.


Investeerderstoets

Niet alleen vanuit regelgeving maar zeker ook vanuit onze gedachte dat wij u als investeerder de juiste informatie willen geven, is er per 2016 een investeerderstoets af te leggen. Deze toets krijgt u vanzelf voor u als u heeft ingeschreven en wilt gaan investeren. Zorg er dus voor, dat u alle relevante informatie weet, en de risico's van crowdfunding op uw netvlies hebt.


Maximum investeringsbedragen

Als particulier ben u gebonden aan een aantal grensbedragen. Zo mag u in totaal niet meer dan € 80.000,- per platform aan investeringen hebben uitstaan op een bepaald moment. Waardevoorjegeld.nl heeft het voor u zo geregeld, dat u een melding krijgt op het moment, dat u die grens heeft bereikt. Voor ondernemingen geldt dit plafond niet.


Advies

Naast regels zijn er ook een aantal belangrijke adviezen, die er voor zorgen dat u het risico beperkt. 

De eerste is het spreiden van uw investeringen. Als u meer met crowdfunding wilt gaan investeren, dan doet u er absoluut verstandig aan om niet grote bedragen in een paar projecten te stoppen, maar beter een groter aantal kleinere bedragen te investeren. Hiermee spreidt u het risico over meerdere projecten.

Daarnaast wordt altijd het advies gegeven om zeker niet alleen crowdfunding in te zetten als beleggingsmiddel, maar zeker ook andere alternatieven te gebruiken om uw geld te laten renderen. De AFM laat weten dat een richting van 10% van uw vrije vermogen aanvaardbaar is. Mocht u hier nog vragen over hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.