Vaker geldlening via crowdfunding

Lenen
20 maart 2018
4 min

Conclusie

Tot die conclusie komt Gijsbert Koren, die sinds 2011 onderzoek doet naar de vrij nieuwe beleggingsvorm waarbij meerdere investeerders via een marktplaats geld inleggen voor een project. Koren vergelijkt periodiek de resultaten van 36 financieringsplatformen, voor zover gegevens bekend zijn. In de eerste helft van 2018 werden zo'n 4.500 projecten en bedrijven met succes feginancierd. Van de 154 miljoen euro was 133 miljoen euro in de vorm van een lening. Bijna tweederde van de projecten betrof commerciële plannen, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van een nieuw product of uitbreiding van bedrijven. Voor eenderde ging het om projecten zoals een speeltuin, schoolproject, muziek en leningen aan consumenten voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van een huis. Volgens Korens website crowdfundincijfers.nl biedt het christelijke crowdfundingplatform Waardevoorjegeld.nl -samen met drie andere platformen- de hoogste nettorendementen aan investeerders. Op 1 augustus bedroef de rente van waardevoorjegeld 7,1%.


Johan van Buuren, directeur van het platform, zegt blij te zijn met het resultaat. "Ons doel is particuliere en zakelijke investeerders, klein en groot, vanaf 100 euro de gelegenheid te geven om te investeren volgens christelijk waarden."

Die principes zijn, naast de puur zakelijke afwegingen van risico's en haalbaarheid, leidend voor de directeur bij een aanvraag voor financiering. Zo heeft hij sinds hij in mei 2017 met de onlinemarktplaats voor krediet startte, een keer een bedrijf afgewezen dat ook op zondag verkocht. Verder moet hij zich regelmatig over "grensgevallen" buigen. Zoals een transportbedrijfs dat met niet-duurzaam materieel reed en daarin verder wilde investeren. 

Over wat de beste indicatie is voor het succes van het crowdfundingplatform, laat Koren zich niet uit. Het lage of gemiddelde rendement dat de grotere crowdfundingplatformen bieden, kan volgens hem verklaard worden doordat er allicht weleens een project failliet gaat. Die kans neemt toe naarmate meer projecten meedoen en de leningen langer lopen. "Aan het einde van de looptijd van een lening wordt het nogal eens lastig." De vraag is dan of de lening volledig afgelost wordt én of dit op tijd gebeurt," zo licht bij toe. De platformen laten ook uitzonderingen zien. "Bij Funding Circle is het rendement 6,73 procent en het totaal gefinancierde bedrag 93,2 miljoen. En bij Aygodutch is het rendement zelfs negatief en het verschate bedrag 371.000 euro."