Hoe bepaalt de ECB uw rente?

Investeren
16 augustus 2024
4 min

De titel doet al vermoeden dat we het vandaag gaan hebben over de ECB, oftewel de Europese Centrale Bank, gevestigd in de Duitse financiële hoofdstad Frankfurt. Allereerst enkele vragen: Wat is de ECB, waar gaat de ECB over, en hoe bepaalt de ECB de hoogte van uw investeerdersrente?

Waar gaat de ECB over?

De Europese Centrale Bank is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de eurozone en houdt zich dus bezig met alle zaken omtrent de euro. Ze moeten zorgen voor de handhaving van de stabiliteit van de euro, houden toezicht op grootbanken en beheren de officiële valutareserves die moeten zorgen voor financiële stabiliteit. Ten slotte bepalen ze ook de rentevoeten. Dit onderwerp is voor u als investeerder het meest van belang.

Hoe bepaalt de ECB uw rente?

De ECB bepaalt de hoogte van de beleidsrente als middel van haar monetaire beleid. Door de hoogte van de rente te bepalen, probeert ze de inflatie in de eurozone laag te houden en zo de waarde van de euromunt te waarborgen. Vanaf juli 2022 tot en met eind 2023 heeft de ECB voortdurend de rente verhoogd, wat uiteindelijk zelfs leidde tot een piek van 4%. Sindsdien is de rente stabiel gebleven, en in juni dit jaar heeft de ECB voor het eerst sinds lange tijd weer een renteverlaging doorgevoerd van 0,25%. Als de rentes voor het lenen van geld bij de ECB stijgen, stijgen ook de leningrentes van de commerciële banken; anders zouden commerciële banken namelijk verlies draaien op het verstrekken van leningen. Commerciële banken lenen immers weer van de ECB. Gezien de recente daling van de leenrente, zowel bij de ECB als bij de commerciële banken, lijkt het erop dat de daling is ingezet, ook gezien de langere zijwaartse rentebeweging voorafgaand aan de daling. Lang verhaal kort: als commerciële banken hun leenrentes verlagen, moet Waardevoorjegeld als kredietverstrekker deze trend ook volgen om te zorgen dat wij een aantrekkelijke partij blijven voor ondernemers om te lenen. Dit zorgt ervoor dat na een periode van hogere leenrentes de rentepercentages weer wat lager kunnen worden op ons platform.

Dit is waarom het reële rendement hetzelfde blijft!

De reden dat de ECB de rente verlaagt, hangt samen met de daling van de inflatie. Dus op het moment dat de investeerdersrentes lager zijn, hoeft dit nog niet te betekenen dat het reële rendement ook lager uitvalt. Een klein rekenvoorbeeld om dit te illustreren: Stel u voor dat u 8,5% aan rente ontvangt, maar de inflatie 4% is, dan houdt u dus een reëel rendement van 4,5% over. Nu is de investeerdersrente gedaald en ontvangt u 7% aan rente, maar de inflatie is ook gedaald en is nu 2,5%, wat ook een reëel rendement geeft van 4,5%. Per saldo blijft het rendement dus hetzelfde! Hoewel een daling van de marktrente door de ECB niet altijd direct betekent dat de inflatie ook daalt, is er wel altijd sprake van een sterke samenhang, en de ECB verwacht ook dat de inflatiecijfers zullen dalen.

Betrouwbaar rendement door laag defaultpercentage

Naast dat het reële rendement in veel gevallen gelijkt blijft, is het netto rendement bij Waardevoorjegeld hoog, dit heeft alles te maken met het lage default percentage van slechts 0,95%. Sinds ons bestaan in 2017 zijn er slechts drie projecten geweest die resulteerden in een default, waarbij de rente en aflossing uitgewonnen moesten worden. Ook daarvan is nog een fors deel uitgekeerd aan de investeerder. Door dit lage percentage door de jaren heen kunnen we spreken van een hoog netto rendement en vooral ook van een betrouwbaar rendement voor investeerders.

Conclusie

Kortom, de ECB is een belangrijke factor als het gaat om de rente en heeft dus ook indirect invloed op de rentehoogte van een investeringsproject. Een rentedaling is echter niet per se negatief, omdat dit meestal gepaard gaat met lagere inflatiecijfers, waardoor het reële rendement intact blijft. Waardevoorjegeld hecht bovendien veel waarde aan een betrouwbaar rendement; het lage defaultpercentage onderstreept dit en bewijst dat we dit al jaren kunnen bieden. Laat u dus niet afschrikken door wat lagere rentes, maar blijf kiezen voor een betrouwbaar rendement!