Op 5 mei 2022 heeft Waardevoorjegeld de vergunningsaanvraag ingediend bij de Autoriteit Financiele Markten. Waar voorheen onze dienstverlening mocht worden uitgevoerd middels een ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden, is er sinds november 2021 een vergunning noodzakelijk. Deze vergunningplicht komt voort uit de Europese verordening, die toen van kracht is geworden.
Historie
Sinds 2011-2012 bestaan er al crowdfund platforms in Nederland. Het aantal daarvan is in de loop der jaren in eerste instantie behoorlijk gestegen. Op het hoogtepunt stonden er 59 platforms ingeschreven bij de AFM, met een ontheffing. Sinds 2020 zien we echter alweer een voorzichtige daling van dit aantal. Als gevolg van onvoldoende groei(potentie) is een aantal platforms gestopt met de activiteiten. Niet zo zeer omdat het aanbod van goede projecten er niet is, want een aantal platforms slaagt er goed in om dagelijks of wekelijks nieuwe investeringskansen aan te bieden aan een grote groep crowdfund investeerders.
Wijzigingen
In november 2021 is de Europese verordening van kracht geworden. Met een overgangstermijn van 1 jaar dienen alle Europese crowdfund platforms een vergunning te hebben voor hun activiteiten. En om die vergunning te krijgen, zal het crowdfund platform aan een aantal nieuwe regels moeten voldoen.
Waarschuwingsteksten
Crowdfunding is een financiele dienst, die niet één op één vergelijkbaar is met sparen. Er zit meer risico aan. Het is de taak van een platform om de (potentiële) investeerder hier objectief op te wijzen middels standaard teksten.
Kennis en ervaring aantonen
Ook is het onder de vergunning noodzakelijk, dat de investeerder via een kennis- en ervaringstoets aangeeft of de kennis voldoende aanwezig is om met crowdfunding aan de slag te gaan. Afhankelijk van de kennis en ervaring ontvangt de (potentiele) investeerder nog een aantal tips of waarschuwingen.
Limieten
Als een platform de vergunning heeft ontvangen, geldt vanaf dat moment een limiet qua grootte van projecten van 5 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie in Nederland. Hiermee wordt dan ook één lijn getrokken binnen Europa.
Een andere limiet die op dit moment geldt, is die van € 80.000 per platform voor particuliere investeerders. Deze limiet is na invoering van de vergunning niet meer van toepassing. Wel krijgt u het dringende advies om een bepaald percentage van uw vermogen te gebruiken voor crowdfunding.
Bedenktijd
Voorheen had de investeerder een bedenktijd van 48 uur. Deze tijd wordt nu verruimd naar 4 dagen. Ook wordt het annuleren van een toezegging vergemakkelijkt middels een opdrachtknop, die vergelijkbaar is met de toezegging zelf. U hoeft dus niet meer apart een mail te sturen om een toezegging te annuleren of aan te passen. Deze functie zal binnenkort worden geïmplementeerd op onze website.
Hier staat overigens tegenover, dat er geen sprake meer is van een verplichte publicatietermijn van 48 uur vóórdat u kunt inschrijven. Dit geldt nu wel. Echter wij hechten er aan, dus iedereen voldoende tijd krijgt om zich in een bepaald project te verdiepen. Dus wij zullen vooralsnog vasthouden aan een publicatie datum en een start inschrijving, die ongeveer 48 uur uit elkaar liggen.
Betalingen via een Betaal Service Provider
Waar platforms nu nog werken met een stichting klantgelden (als bescherming voor de geldstromen tussen leners en investeerders) dient die betaalstroom in de toekomst te worden afgehandeld door zogenaamde betaalservice providers. U kent de partijen als Mollie, Buckaroo etc. wel. Dit heeft voor platforms veel impact. Voor de investeerder uiteindelijk niet. Wat wel belangrijk hierin is, is dat ook de kosten van het betalingsverkeer drastisch zullen toenemen. Op welke wijze dit gevolgen gaat hebben voor de kosten van de investeerder, is op dit moment nog niet duidelijk.
Consequenties voor de Nederlandse markt
Wij zien, dat door de invoering van een vergunningstelstel de professionaliteit van de dienstverlening verder zal verbeteren. En daar zijn we als platform bijzonder blij mee. Natuurlijk zijn regels niet altijd fijn, maar daarmee komen we wel verder met u als investeerder.
De consequentie is echter wel, dat er behoorlijk wat crowdfund platforms hun activiteiten zullen staken. De kosten nemen behoorlijk toe en de vraag doet zich dan voor of een platform daar dan nog renderend genoeg mee kan zijn. Voor Waardevoorjegeld geldt dit gelukkig niet. Door de groei van de afgelopen jaren is er voldoende potentie om de vergunning aan te vragen en daarmee de dienstverlening te continueren.
Waardevoorjegeld gaat door!
Kortom, de wereld van crowdfunding in Nederland is behoorlijk in beweging. Waardevoorjegeld is in de gelukkige omstandigheid dat zij de dienstverlening vooralsnog kan doorzetten. Het wachten is nu op de uitkomst van de vergunningaanvraag bij de AFM. We houden u graag op de hoogte de komende tijd.