Waardevol #11 | Spreiding in uw portfolio

Investeren
07 mei 2024
5 min

Het belang van spreiden bij beleggen wordt algemeen gezien als een cruciale strategie. Het staat bekend als de onofficiële nummer één regel in de beleggingswereld. Bij Waardevoorjegeld bieden we u de mogelijkheid om eenvoudig te diversifiëren en een uitgebalanceerde investeringsportefeuille op te bouwen. U kunt investeren in verschillende sectoren, waaronder technologie, landbouw, detailhandel, vastgoed, auto-industrie, e-commerce en software.


Op basis van onze laatste 15 projecten hebben we een conceptportefeuille samengesteld die voldoende diversificatie biedt:

  • Detailhandel: 15%

  • Vastgoed: 25%

  • Automotive: 10%

  • Techniek: 10%

  • E-commerce: 10%

  • Software: 10%

  • Agro: 20%

Of u nu met een bescheiden of aanzienlijk bedrag investeert, diversificatie is altijd mogelijk. Zoals u kunt zien, is er een bepaald percentage van het investeringskapitaal toegewezen aan elke sector. Als u per project minimaal € 500 inlegt kunt u al spreiding aanbrengen over meerdere projecten. Gezien we financieringsprojecten uit vele sectoren hebben, kan er ook makkelijk gespreid worden over meerdere sectoren; dat hoeft geen jaren te duren. Zo is dit concept portfolio gebaseerd op de laatste 8 maanden. Hieronder is een voorbeeld weergeven.


Voorbeeld:

Stel u voor, u heeft € 10.000,- gereserveerd als investeringskapitaal om te gaan beleggen. U bent van plan om te spreiden over meerdere sectoren om het risico van investeren nog extra te verlagen. U ziet direct een vastgoedproject openstaan waarin u besluit € 1000 te investeren, wat neerkomt op 10% van uw kapitaal. Vervolgens besluit u te wachten voor nieuwe projecten in andere sectoren. Na verloop van tijd heeft u een compleet gediversifieerd portfolio opgebouwd op basis van de 15 laatste projecten van Waardevoorjegeld in 8 maanden tijd.Wat is het voordeel van spreiding?

Nu u hebt gehoord hoe u gemakkelijk kunt spreiden bij Waardevoorjegeld, is uw vraag ongetwijfeld: wat zijn eigenlijk de voordelen van spreiding? Het belangrijkste voordeel is het verlagen van uw risico bij investeringen. Door te spreiden verdeelt u niet alleen uw kapitaal over verschillende projecten, maar ook over verschillende sectoren. Hierdoor voorkomt u dat het falen van één project resulteert in het directe of aanzienlijke verlies van uw investering. Met spreiding is uw kapitaal niet volledig afhankelijk van het succes van één enkel project, waardoor het risico op grote verliezen wordt verkleind. Hieronder nog een voorbeeld hierover.


Voorbeeld:
Stelt u zich voor dat u uiteindelijk hebt geïnvesteerd in 15 projecten en een investering in een detailhandelsproject mislukt. U had 10% van uw investeringskapitaal van €10.000 hierin belegd. Dankzij de goede zekerheden die Waardevoorjegeld heeft afgesloten bij dit project, kan nog 60% van het bedrag worden teruggevorderd. Het verlies op dit project bedraagt uiteindelijk €400. Ondertussen boekt de rest van uw portfolio goede resultaten en behaalt u binnen 5 jaar een gemiddeld rendement van 8% op basis van een lineaire lening. Dit levert u in totaal €2.400 op, waardoor u uiteindelijk op een nettobedrag van €12.000 uitkomt, wat neerkomt op €2.000 aan netto rendement. Door te spreiden over meerdere projecten heeft u alsnog een mooi rendement weten te behalen. Als u alles in één project had geïnvesteerd dat fout ging, zou u slechts €6.000 hebben overgehouden.