DE ONDERNEMING
Kaasboerderij Ravenswaard bestaat al jaren. In 1971 is de heer Litjens sr. de boerderij begonnen en 25 jaar geleden is gestart met de productie van biologische kaas; destijds een bijzonder expiriment, maar tegenwoordig een steeds belangrijker product. De boerderij met 150 hectare grond, 200 koeien en voldoende productieruimte is gelegen in Afferden (ten oosten van Tiel). De kaas wordt geleverd aan alle Eco Plaza winkels en nog tientallen andere landwinkels waar biologische producten worden verkocht. Daarnaast wordt nog voor twee dagen de markt aangedaan.
De Heer Litjens (72) werkt nog iedere dag mee, maar draagt langzaamaan wel alles over aan zijn zoon Sander (49). De bedrijfsoverdracht zal nog dit jaar plaatsvinden. Sander vestigt op dit moment zijn volledige aandacht op de strategie, de fok en de kwaliteit van het product. Tot op heden werden de koeien nog handmatig gemolken. Echter daar komt op korte termijn verandering in door de komst van vier melkrobots. Dit levert een tijdsbesparing (en deels personeelskostenbesparing) van 16 uur per dag.
Een andere belangrijke ingreep is de plaatsing van zonnepanelen. Hiervoor is al in 2018 een SDE beschikking ontvangen, maar door omstandigheden van netwerkkabels en andere zaken heeft de aanleg vele malen langer geduurd dan gepland. Het is nu zaak de de installatie zo spoedig mogelijk in werking komt, om daarmee de SDE beschikking te effectueren. De aanvraag en begeleiding van dit project wordt begeleid door Localgreenenergy.nl
Alle vergunningen en fosfaatrechten zijn op orde.
DE ONDERNEMERS
De heer Litjens Sr. is, zoals gezegd al 50 jaar actief in het bedrijf en wordt opgevolgd door zijn zoon Sander. De omslag naar het biologische product was destijds een behoorlijk expiriment, dat veel tegenslag heeft gekend. Ondertussen ligt de biologische kaas van Ravenswaard in vele winkels in Nederland.
Sr. leeft gezien zijn leeftijd al van de AOW; reden waarom de privé onttrekkingen laag kunnen blijven. Dit nog los van het feit, dat de ondernemers een zuinig bestaan leiden, om zo veel mogelijk te kunnen blijven ondernemen.
De productie van de kaas wordt grotendeels door de vrouw van Sander gedaan, samen met andere vrijwillige personen en een betaalde werknemer. Iedere dag (behalve de zondag) wordt de kaas van de verse melk verwerkt. De planning van de productie wordt afgestemd op de vraag vanuit de afnemers.
DE LOCATIE
De kaasboerderij Ravenswaard ligt in Afferden aan de Kooistraat 3, een prachtig landelijk veeteeltgebied bij de Maas en de Waal. Er zijn in dit gebied geen plannen tot wijziging van bestemming.