De organisatie
De missie en visie van GAiN is gebaseerd op het Bijbelboek Mattheus hoofdstuk 25, specifiek de tekst: “Wat je aan de minste van mijn broederen hebt gedaan, dat heb je aan Mij gedaan”. GAiN doet dit door tastbare hulp te bieden, samen te werken met partners ter plekke en door mensen te enthousiasmeren zich hiervoor in te zetten. GAiN organiseert met de inzet van zowel vaste medewerkers als vrijwilligers:
-Noodhulp: hulp aan slachtoffers van (natuur-)rampen of oorlogsgeweld om acute nood te bestrijden door het verschaffen van geld, hulpgoederen, personeel, medische zorg en bescherming. Daarbij organiseert GAiN activiteiten die gericht zijn op het voorzien in de eerste levensbehoeften, zoals voedsel, kleding, onderdak, veiligheid, etc. De aan te kopen locatie speelt een cruciale rol in het logistieke proces dat hieraan ten grondslag ligt.
-Hoop & herstel: hulp gericht op specifieke doelgroepen en gebieden waar mensen minder bedeeld zijn en in een vaak uitzichtloze situatie leven.
GAiN besteedt daarbij veel aandacht aan het enthousiasmeren van betrokkenen zodat zij, net als de mensen die hulp ontvangen, door zo ingeschakeld te worden in de hulpverlening, bemoedigd worden en een (nieuwe) geloofservaring opdoen. De Christelijke stichting heeft daarnaast 2 kringloopwinkels in Nieuw-Lekkerland en Nunspeet en 3 kledingwinkels in Sleeuwijk, Oosterhout en Werkendam.
Kijkt u voor meer informatie vooral op de website: https://gainhelpt.nu/
Gezien de jarenlange ervaring, de wijze van organiseren van de organisatie en de aanwezige meerjaren strategie kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Onderneming’ als: Gemiddeld
Directievoering
Wilfred Fijnvandraat (getrouwd met Annet, 3 kinderen) is algemeen directeur van GAiN. Na 32 jaar te hebben gewerkt in de handel van hout- en bouwmaterialen zet Wilfred zijn ervaring nu in voor GAiN. Daarnaast blijft hij ook betrokken bij Stichting Geloofsgesprekken en het Nederlands Christelijk Forum. Hij wil bouwen aan Gods Koninkrijk.
In ons gesprek geeft hij duidelijk aan waar hij naartoe wil met GAiN, hoe de bedrijfsvoering in elkaar steekt. Wat er komt kijken bij dit soort organisaties die feitelijk bestaan (en nodig zijn) ter lediging van de nood van anderen.
Wat wel enige aandacht behoeft is het sturen op cijfers, en dan met name budgetteren en vooruitzien. Er wordt feitelijk niet gewerkt met een budget of een forecast, deze zijn voor de aanvraag gemaakt. Er wordt voornamelijk reactief gereageerd, mede omdat inkomsten en uitgaven afhankelijk zijn van de ontstane nood in de wereld. Zeker bij rampen van een grote omvang kunnen de baten, maar ook de lasten ineens exponentieel stijgen.
Vanwege de wijze waarop deze stichting wordt geleid kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Ondernemers’ als: Verhoogd
Financieel historisch
GAiN is een stichting zonder winstoogmerk, afhankelijk van donaties, giften en goederen. De kosten zijn zeer laag, er wordt met veel vrijwilligers gewerkt. De som van baten en lasten wordt toegevoegd aan de reserves. Gedurende de jaren 2022 en 2023 is er een zeer rendabel resultaat neergezet.
Gezien het saldo van baten en lasten kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Historische resultaten’ als: Laag
Financieel prognoses (rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit)
Voor 2024 e.v. is het volgens GAiN erg moeilijk om een prognose af te geven. De hulp die geboden moet worden bij rampen is een belangrijke bron van inkomsten. Onverwachte gebeurtenissen kunnen zorgen voor een enorme toename van de inkomstenstroom.
Voor de komende jaren verwacht men verdere groei van omzet van de kringloopwinkels en meer inkomsten uit fondswerving, omdat er mu meer capaciteit is om te investeren in relaties en omdat er nieuwe vrijwilligers klaarstaan om een nieuwe winkel te openen zodra zij een geschikte plek hebben.
Meer inkomsten uit fondswerving wordt verwacht, omdat er nu een team opgetuigd is dat huidige en potentieel nieuwe donoren gaat benaderen wat voorheen nog niet gebeurde.
Bij de berekeningen voor rente en aflossing is zoveel mogelijk uitgegaan van de huidige huurlasten om een zo vergelijkbaar mogelijk resultaat te behouden. Bij de berekeningen is uitgegaan van het jaar 2023.
De resultaten voor 2024 zijn negatief, dit komt doordat er veel hulpgoederen etc. naar Oekraïne gaan. Terwijl de baten daarvoor in voorgaande jaren gevallen zijn. Voor 2025 is heel behoudend begroot, vooral omdat het resultaat afhankelijk is van mogelijke noodsituaties die niet te voorzien zijn.
Gezien het ontbreken van tenminste een globale richtlijn anders dan het resultaat van afgelopen jaar kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Prognoses’ als: Gemiddeld
Zekerheden
Ter zekerheid ontvangt u een eerste recht van hypotheek op het aan te kopen pand te Sleeuwijk. Dit pand heeft een waarde van 815.000,-, waarbij de LTV dus iets minder dan 80% bedraagt.
Gezien de overwaarde van de zekerheden kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Zekerheden’ als: Laag
Gift
Gezien het maatschappelijke karakter van deze stichting, bieden wij u graag de mogelijkheid om (naast uw investering) een gift te doen aan GAiN. Mocht u dat willen doen, kunt u ons dat laten weten via info@waardevoorjegeld.nl GAiN is een organisatie met een ANBI-status, waardoor uw gift aftrekbaar is bij uw belastingaangifte.
De rente voor dit project wordt jaarlijks uitgekeerd. Hierbij krijgt u de mogelijkheid om ook deze rentebetaling om te zetten in een gift.