Koffiebranderij het Nederhofje

€ 200.000
Geïnvesteerd
100%
€ 200.000
Totaal bedrag
36 maanden
Duur
7%
Bruto rente
Lineaire
Aflossingsvorm
Essentiele Beleggingsinformatie
Volgeschreven
Rendement

LAGARANTA B.V. gaat een plek creëren, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een volwaardige rol krijgen in het branden en verpakken van kwaliteitskoffie voor LAGARANTA B.V. Dit wordt gedaan in samenwerking met Bon Aparte zorg in Het Nederhofje in het Westland.

De onderneming

LAGARANTA B.V. is een jong koffiebedrijf (2019 gestart), dat zich richt op horeca, kantoren, groothandel en online-verkoop. Haar missie is kwaliteitskoffie betaalbaar en duurzaam te maken. LAGARANTA investeert in sociale en ecologische duurzaamheid in de herkomstlanden en wil naast haar positieve impact in de herkomstlanden ook sociale impact maken in Nederland. Dit kan door zelf koffiebonen te gaan branden en daarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te gaan inzetten. Dit wil LAGARANTA gaan doen in samenwerking met Bon Aparte zorg. Zo levert Bon Aparte zinvolle dagbesteding met de mogelijkheid op additionele inkomsten. Lagaranta krijgt zo de mogelijkheid om zelf koffie te branden. Bovendien is dit een mooie kans om ook in Nederland sociale impact te maken.


Gezien de branche waarin deze onderneming actief is, de omstandigheden en de recente ontwikkelingen beoordelen wij het risico van deze ondernemingsactiviteiten als Gemiddeld.


De ondernemer

Dirk Harteveld (1974) heeft vóór Lagaranta veel interim saleswerk gedaan voor grotere ondernemingen. Sales staat ook op zijn lijf geschreven. Met een groot netwerk is hij ondertussen ook behoorlijk druk met de BID (Big Improvement Days); een jaarlijks evenement en een netwerk van personen, die zich naast hun business ook graag richten op het realiseren van social impact.

 

De ondernemer kwalificeren wij met een Gemiddeld risico.


Solvabiliteit en rentabiliteit historisch

De omzet is vanaf 2019 ieder jaar behoorlijk gestegen:

2019 44.000

2020 68.000

2021 148.000

2022 (tot 22-06) 194.000


In 2021 is door de directie slechts 20.000 aan management fee onttrokken. In 2022 blijkt dat er meer mogelijk is en is in het eerste half jaar 30.000 euro uitbetaald aan management fee. Ondanks deze verhoging blijft er bij de tussentijdse cijfers nog steeds een resultaat over van 30.000 euro.


Wij kwalificeren de rentabiliteit historisch als Gemiddeld.

Solvabiliteit en rentabiliteit prognose

De prognoses zijn gebaseerd op het project koffiebranderij Nederhof. En zijn opgesteld voor 5 jaar. Deze prognoses laten een positief beeld zien met een behoorlijke EBITDA als uitkomst; dit nog zonder de normale bedrijfsvoering binnen Lagaranta B.V. 

Er is daarmee voldoende aantoonbare ruimte voor terugbetaling van de lening.

Wij beoordelen het risico voor de rentabiliteit van de prognose als Verhoogd.


Zekerheden

Naast het feit dat de holding van de heer Harteveld zal meetekenen, zullen er verpandingen worden opgenomen voor zowel de voorraden als ook voor de debiteuren en de roerende zaken. 

Omdat de waarde uiteindelijk moeilijk is vast te stellen, beoordelen wij het risico rondom de zekerheden voorzichtigheidshalve met een kwalificatie Hoog.


Er wordt in afwijking op ons financieringsbeleid geen borgstelling door de ondernemer in privé afgegeven. Wel tekent de holding van de ondernemer mee voor de lening.


Voor alle verdere informatie over het crowdfund aanbod, raadpleeg het Blad met Essentiele Beleggingsinformatie, dat u bovenaan deze pagina kunt downloaden.


Risico kwalificatie

Waardevoorjegeld beoordeelt dit project als Verhoogd risico. 

De externe kredietrapportages laten de volgende scores zien:

Lagaranta: Creditscore 64; Lage kans op een financiële calamiteit

Lagaranta Holding: Creditscore 61; Lage kans op een financiële calamiteit

Beide: Internationale score B: Gemiddeld


Incentive

Lagaranta B.V. stelt uw bijdrage zeer op prijs. Daarom ontvangt iedere deelnemer een korting van 10% op een abonnement op koffie, en u ontvangt (met uw gezin) een gratis kop koffie en een rondleiding in Het Nederhofje.

Downloads

Login of registeer voor dat u deze data kun inzien.