ROGO Machines vastgoed

€ 274.800
Geïnvesteerd
45%
€ 600.000
Totaal bedrag
60 maanden
Duur
7.75%
Bruto rente
Aflossingsvrij
Aflossingsvorm
Essentiele Beleggingsinformatie Inloggen of Registreren
Rendement

ROGO Machines B.V. is een groothandel in landbouwmachines, heftrucks, tractoren, industriële machines, tuin- en parkmachines en reinigingsmachines. De financiering van € 600.000,- zal gebruikt worden om de huidige financiering op het bedrijfspand te herfinancieren.

De onderneming

ROGO Machines B.V. betreft een groothandel met dealerschappen in o.a. landbouwmachines, heftrucks, tractoren, industriële machines, tuin- en parkmachines en reinigingsmachines. Het bedrijf richt zich m.n. op de agrarische en hoveniersmarkt. Door een goede spreiding aan diversiteit in machines wordt het risico ook gemitigeerd. Relatie handelt zowel in nieuw als gebruikte machines, deze laatste worden vaak als inruil aangeboden en geven gelijk aan waarom er pieken in het werkkapitaal aanwezig zijn. ROGO heeft ook een werkplaats voor de reparatie en onderhoud van de machines

 

De werkzaamheden kunnen samengevat worden als:

• Dealer

• Occasions

• Keuringen

• Service

 

ROGO Machines B.V. is dealer van Valtra tractoren, verschillende merken landbouwmachines, Doosan, Still en Linde heftrucks, Dieci verreikers, Weycor/Atlas shovels, Bobcat compacte graafmachines en voor de professionele groenvoorzieners voeren zij Ariens/Oleo-Mac tuin en parkmachines. Tevens verzorgen ze de verkoop van het complete Peecon Cargo landbouwkiepers en grond/zandkieper assortiment.

 

Op reinigings- en onkruidbestrijding gebied voeren zij de merken Meclean, Mercury/Comet, PTC en

Hako. De dienstverlening bestaat uit maatwerk advisering, service en onderhoud aan machines, maar

ook maatwerkaanpassingen.

 

Met het begrip ‘duurzaamheid’ wordt binnen de onderneming rekening gehouden door in te spelen op de trend dat veel afnemers, op grond van de aangescherpte milieueisen, hun bestaande wagenpark aan het omzetten zijn naar meer milieuvriendelijke machines. Te denken valt hierbij aan electrisch aangedreven heftrucks en compacte bedrijfswagens. Ook zijn hun bedrijfspanden voorzien van energielabel A, en wordt er nagedacht over het plaatsen van zonnepanelen.  .

 

Gezien de spreiding van de activiteiten en het meegaan in de trend naar meer elektrisch aangedreven machines kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Onderneming’ als: Gemiddeld

 

De ondernemer(s)

Gerrit van Rossum is een echte ondernemer. Al op jonge leeftijd (19) runde hij samen met zijn vader en neef een landbouwbedrijf. Uit deze maatschap is Gerrit op 32 jarige gestapt om vervolgens 2 jaar internationaal vrachtwagenchauffeur te zijn.

Door de komende gezinsuitbreiding is Gerrit vertegenwoordiger geworden bij Agricentrum Middelkoop in Numansdorp. In totaal heeft hij daar 15 jaar gewerkt en ondanks de gesprekken is men destijds niet tot overeenstemming gekomen over verkoop van de onderneming aan Gerrit.

Zodoende heeft Gerrit in 2013 het bedrijf Vroegindeweij vorkheftrucks overgenomen waarna hij dit bedrijf heeft uitgebouwd tot de onderneming die het nu is.

Zijn vrouw Jeanet verzorgt de administratie. Daarnaast zijn er nog 2 vaste krachten in dienst.

Vanwege de ervaring in het opbouwen en uitbouwen van een onderneming in deze branche   kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Ondernemers’ als: Laag

 

Financieel historisch

 De onderneming kende in 2023 een omzet van € 2,15 MIo, ongeveer € 200K minder dan begroot. Het resultaat voor belasting was met € 144 K zelfs € 3 K hoger dan begroot. EBITDA was in 2023 groot € 232 K, zijnde 10,7 % van de omzet. De winstgevendheid werd sterk beïnvloedt door de wijze van financieren, waardoor de rentelasten € 62 K bedroegen.

 

Gezien de resultaten kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Historische resultaten’ als: Gemiddeld


Financieel prognoses (rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit)

De onderneming heeft een redelijke forse groei voor ogen in 2024 (25% t.o.v. begroting 2023), om vervolgens in 2025 deze nog met 5 % te laten stijgen. Wel wordt er behoudend gecalculeerd op de brutomarge en de kosten. Voor de komende jaren kan rekening gehouden met een EBITDA die net boven de € 250 K zal liggen.

 

Gezien de onderbouwde verwachtingen en reëel uitgangspunten kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Prognoses’ als: Gemiddeld


Zekerheden

Ter zekerheid komt er een recht van hypotheek op het pand voor het volledige financieringsbedrag 

Gezien de dekkingswaarde kwalificeren wij het risico voor het onderdeel ‘Zekerheden’ als: Laag

Downloads

Login of registeer voor dat u deze data kun inzien.